Om metoden

Systemiske opstillinger - også kaldet familieopstillinger - er skabt af den tyske psykoterapeut Bert Hellinger. Bert Hellinger var tidligere præst og arbejdede mange år som præst i Sydafrika, inden han begyndte sit terapeutiske virke. Metoden er en fusion af mange forskellige terapeutiske retninger samt forestillinger om forfædre og aner i Sydafrika.

En familie ses som et system, hvor alle medlemmer er forbundet med hinanden. Kittet er den kærlighed, der kommer af at være af 'samme kød og blod', og sker der noget voldsomt for en eller flere i familien – sygdom, dødsfald, krig etc. – påvirkes alle.

Grunden er kærlighed og den kærlighed, som særligt børn har til deres familie. Børn vil gøre alt for deres familie og føler sig almægtig i deres kærlighed til dem - til den grad, hvor de tager familiemedlemmers smerte og lidelser på sig i et forsøg på at udligne og skabe balance. Det sker automatisk og helt ubevidst.

Men det skaber også ny ubalance, fordi barnet 'vikler sig ind' i familiens skæbne og senere hen i livet får svært ved at leve sit eget liv. Man ønsker ikke at blive mere lykkelig i sit liv end forældrene.

I den forstand handler systemiske opstillinger om at afdække og forstå de ubevidste dynamikker, der præger ens liv - så du kan blive voksen og fri.