Hvordan foregår det?

Starten
Arbejdet foregår typisk i gruppe, hvor nogen skal have 'lavet en opstilling' og andre deltagere er med i opstillinger som 'stedfortrædere' eller blot observerer (se kasse til højre). Hvis du skal have bearbejdet en problemstilling med en opstilling, taler du kort med facilitator (mig) om dit anliggende, og om hvordan opstillingen skal starte.

Opstilling
De andre deltagere i gruppen bruges som stedfortrædere for familiemedlemmer eller abstrakte fænomener (f.eks. 'konkurs', 'krig' eller 'faderkærlighed'), der spiller en rolle for dit anliggende. Du vil derefter blive bedt om 'at stille dem op', hvilket betyder, at du stiller dem der i rummet, hvor du intuitivt synes, at de skal stå. Derefter kan du sætte dig ned, og facilitator (jeg) arbejder med opstillingen
. Stedfortræderne fornemmer følelser eller fysiske fornemmelser, når de er stillet op. Det er ikke nødvendigt at give information om dem eller det, de repræsenterer. Hvorfor dette kan lade sig gøre, er der ikke fundet nogen udfyldende forklaring på (endnu). Det har sin egen logik, der forstås bedst ved at blive oplevet.

Afslutning
Facilitator (jeg) arbejder igennem opstillingen mod en løsning eller afklaring.  Vi taler sammen undervejs, og det er af stor betydning, at du kan relatere til og genkende det, du ser - det er som regel tilfældet og ikke noget du 'skal gøre noget for'. Til sidst kan du selv komme ind i opstillingen og opleve afslutningen og (for)løsningen. Opstillinger har som regel en overraskende virkning til det bedre.

Det kræver ingen forudsætninger for at kunne deltage - alle kan være med.

Bemærk! Systemopstillinger erstatter ikke psykiatrisk hjælp. Dette skal altid varetages af en læge.

I gruppe er systemiske opstillinger en lærerig og livsbekræftende oplevelse, uanset om man har en opstilling eller blot er med som 'stedfortræder' i andres opstillinger. Man lærer skæbner og livshistorier at kende, der giver stof til eftertanke og kaster lys på ens eget liv.

Opstillinger første gang

To eftertænksomme og velskrevne artikler, hvor forfatterne møder Systemiske Opstillinger:

  • Burkhard Bilger: Where Germans Make Peace with Their Dead (The New Yorker 12. september 2016) - læs den her
  • Ville Laursen: Forsoning over Generationer (Psykolog Nyt nr. 8, 2004) - læs den her